Pietele au inclus in pret cresterea inflatiei din SUA


money 13th January

In Decembrie 2021, indicele preturilor de consum, un indicator al inflatiei care masoara costurile pentru zeci de articole, a crescut cu 7% fata de aceeasi luna a anului trecut, cel mai rapid ritm de crestere din ultimii 40 ani.

Totusi, acest lucru a fost in concordanta cu estimarile economistilor, iar dolarul s-a depreciat in raport cu principalele active.

Fara alimente si energie, asa-numitul CPI de baza a crescut cu 5,5% anual, cea mai mare crestere din februarie 1991 si pana acum.


Lunar, CPI a crescut cu 0,5%. Economistii chestionati de Dow Jones se asteptau ca indicatorul sa creasca cu 7% anual si cu 0,4% m/m.


Miscarea anuala a reprezentat cea mai mare crestere din iunie 1982 si vine pe fondul unui deficit de bunuri si forta de munca dar si in urma fluxului de numerar fara precedent care trece prin economia SUA.


In ciuda inflatiei puternice, actiunile si criptomonedele au crescut dupa stiri, in timp ce randamentele obligatiunilor de stat au fost in mare parte negative.



Oficialii Fed urmaresc indeaproape datele despre inflatie si se asteapta pe scara larga sa majoreze ratele dobanzilor in acest an, intr-un efort de combatere a cresterii preturilor si pe masura ce ocuparea fortei de munca se afla in crestere. Desi banca centrala foloseste indicele preturilor pentru cheltuielile personale de consum ca masura principala a inflatiei, factorii de decizie politica urmaresc o gama larga de informatii in luarea deciziilor.



Oficialii Fed atribuie in mare masura presiunile inflationiste in crestere problemelor specifice pandemiei, in care deficitul de muncitori a dus la infundarea lanturilor de aprovizionare si la golirea rafurilor magazinelor. Desi exista semnale potrivit carora cazurile de Covid varianta Omicron ar putea atinge varful in curand, problemele persistente legate de Covid combinate cu vremea rece din nord-est, indica noi presiuni de crestere a preturilor alimentelor.



Investitorii se asteapta in mare masura ca Fed sa inceapa sa majoreze ratele. Presedintele Fed, Jerome Powell, la audierea sa de de marti in fata comisiei bancare din Senat, nu a furnizat date specifice, dar a recunoscut ca atata timp cat conditiile actuale persista cresterile ratelor dobanzilor urmeaza sa aiba loc.


Pietele au inclus in pret o sansa de 79% pentru cresterea primului sfert de punct procentual care va avea loc in Mai si vad o sansa de aproximativ 50% ca Fed sa adopte patru astfel de cresteri in 2022, potrivit CME FedWatch.