Bitcoin pare sa pice “testul inflatiei” deocamdata


money 11th January

Bitcoin a scazut pentru scurt timp sub nivelul de suport de la 40.600$, minimul ultimelor 30 de zile, pe fondul scaderii actiunilor tehnologice si a cresterii randamentelor obligatiunilor americane


 

In timp ce Bitcoin si Ether au scazut cu aproximativ 2% in timpul tranzactionarii de luni, alte criptomonede au inregistrat pierderi mai mari: Solana a scazut cu 4,8%, Binance Coin, cu 2,8% si Cardano, cu 3,6%.


 

Bitcoin a scazut pana acum cu 12% in 2022 si devine clar ca Bitcoin si restul criptomonedelor sunt corelate cu asteptarile de crestere ale ratelor dobanzii si implicit cu randamentul obligatiunilor.


 

Randamentele obligatiunilor sunt in crestere ca urmare a asteptarilor privind politici monetare mult mai aspre in 2022, deoarece Rezerva Federala si alte banci centrale cresc ratele dobanzilor pentru a incerca sa incetineasca cresterea inflatiei. Goldman Sachs se asteapta acum ca Fed sa majoreze ratele de patru ori in acest an, fata de asteptarile anterioare de trei cresteri. Fed a indicat ca ar putea incepe, de asemenea, sa isi reduca balanta de 9 trilioane de dolari.


 

Este posibil ca aceste masuri sa scurga excesul de lichiditate de pe pietele financiare, eliminand sprijinul pe care Fed-ul si alte banci centrale l-au oferit in timpul pandemiei pentru a sustine economia globala.


 

Bitcoin, desigur, este privit ca „aurul digital” – un depozit de valoare care ar trebui sa reziste la inflatia ridicata si la scaderea puterii de cumparare a monedelor fiat.


 

Dar Bitcoin pare pentru moment sa esueze testul de stocare a valorii pe masura ce randamentele cresc. Mai mult, ar putea exista mai multe scaderi in viitor, daca randamentele continua sa creasca.


 

„Bitcoin a fost clasificat gresit drept acoperire impotriva inflatiei”, spune Spenser Lerner, seful solutiilor multiactive la Harbour Capital Advisors. „Parerea mea este ca Bitcoin este mai influentat de excesul de lichiditate.”


 

El sustine ca Bitcoin a beneficiat de politicile Fed. Ratele scazute si excesul de lichiditate au alimentat preturile in crestere pentru activele de risc. Acum, cand Fed intentioneaza sa inaspreasca politica monetara, capitalul se intoarce in zone mai sigure, presand actiunile tehnologice si criptomonedele.


 

Alti analisti vad, de asemenea, o corelatie inversa intre criptomonede si conditiile monetare mai aspre.


 

„In ciuda faptului ca piata cripto se afla intr-un teritoriu supravandut, este larg afectata de pietele globale si de conditiile economice”, a declarat Marcus Sotiriou, analist la GlobalBlock. „Planurile declarate de Rezerva Federala pentru cresterea ratelor dobanzilor in 2022, precum si reducerea ratei achizitiilor lunare de obligatiuni, au contribuit pana acum la vanzarea Bitcoin”.


 

Crypto Bulls” sustin ca Bitcoin se va stabili in cele din urma si isi va continua aprecierea. CEO-ul Galaxy Digital, Mike Novogratz, a declarat saptamana trecuta la CNBC ca se astepta ca pretul sa scada in jurul valorii de 38.000-40.000 de dolari: „Observam o cerere institutionala enorma care se afla in asteptare. Nu imi fac griji pe termen mediu”.