Ecouri din trecut


money 27th December

„Expertii” financiari sunt pretutindeni, fiecare dintre ei avand o mantra sau o metoda diferita de a se imbogati. Adevarat, exista traderi si investitori care au facut tranzactii indraznete si au realizat castiguri serioase, dar pentru fiecare poveste despre cineva care castiga mult, mai exista zeci de decizii de investitii care sunt complet incorecte. Unii fac aceste predictii indraznete pur si simplu pentru a atrage atentia; altii cred cu adevarat in predictiile pe care le fac, dar ajung totusi de partea pierzatoare a unei investitii majore.

 

Internetul nu va avea niciun impact asupra investitiilor – Paul Krugman

 

In 1988, cu mult inainte de zilele sale ca economist laureat al Premiului Nobel, Krugman a facut o declaratie indrazneata cu privire la internet. Mai exact, Krugman a crezut ca internetul nu va avea un impact economic mai mare decat faxul adaugand:

„Pe masura ce rata schimbarilor tehnologice incetineste, numarul de locuri de munca pentru specialistii IT va decelera, apoi va scadea; peste zece ani, expresia economie informationala va fi uitata.”

Krugman va câ?tiga Premiul Nobel în 2008, iar internetul va continua sa revolutioneze toate industriile nu doar cea financiara si sa devina una dintre cele mai semnificative dezvoltari tehnologice pe care le-a vazut vreodata lumea.

 

Marea Criza din 1929

 

Chiar daca cea mai devastatoare prabusire a bursei din istoria Americii a avut loc acum mai bine de 90 de ani, durerea inca rezoneaza. Pe 24 octombrie a acelui an, piata a pierdut 11% din valoare. Si cu doar sapte zile inainte, celebrul economist Irving Fisher a oferit o predictie uimitor de gresita:

Preturile actiunilor au atins ceea ce pare a fi o zona permanenta a maximelor”. "Nu cred ca va exista in curand, sau vreodata, o scadere de 50 sau 60 de puncte de la nivelurile actuale, cum au prezis ursii. Ma astept sa vad piata cu o noua crestere semnificativa in cateva luni."

De asemenea, renumitul economist britanic John Maynard Keynes, contemporanul sau, a spus în 1927: „Nu vom mai avea prabusiri ale bursei in timpul vietii noastre”.

 

Amazon

 

Fostul CEO al Microsoft, Steve Ballmer, a fost numit odata „cel mai slab CEO al unei mari companii americane cotate la bursa” de catre Forbes, in 2012. Cand a venit vorba de prognoza actiunilor tehnologice – acesta fiind CEO al uneia dintre cele mai mari companii de tehnologie – el a fost poate la fel de slab.

Ballmer a declarat pe postul american PBS, pe 22 octombrie 2014, ca Amazon a fost o investitie proasta. „Nu fac bani”, a spus el. „In lumea mea, nu esti o afacere adevarata pana nu faci niste bani”.

De atunci, retailerul online nu a facut altceva decat sa faca bani pentru actionari. Cresterea actiunilor si dezvoltarea companiei au fost incredibile. Amazon a reusit sa se dezvolte intr-un ritm atat de accelerat incat competitorii nu pot face fata, lucru rar intalnit in istorie.

 

Cu siguranta, unele modele rezista testului timpului si sigur exista cativa oameni inteligenti care sunt mai buni decat restul in a prezice trendurile macroeconomice. Acum putem sa ne punem intrebarea daca vor face publice aceste predictii sau vor indruma masele intr-o alta directie.