Urmeaza o saptamana critica pentru pietele financiare


money 14th December

Urmeaza o saptamana importanta pentru bancile centrale globale, cu toate numele mari în actiune si investitorii urmarind cu atentie orice surprize.

 

Inflatia din SUA, atingand maximul ultimilor 39 de ani în noiembrie, va stârni, cu siguranta interesul pentru ultima intâlnire a Rezervei Federale din 2021, daca nu aceasta a devenit deja un must-watch.

Stacheta este destul de ridicata pentru o surpriza a Rezervei Federale, cu asteptari ca Banca Centrala Americana va mentine recentul ton “hawkish” si va accelera ritmul relaxarii politicii monetare.

 

Asa-numitul „dot plot” al previziunilor de crestere a ratelor Fed va fi probabil esential. Ultima data, în septembrie, graficul cu puncte a aratat ca membrii comitetului au fost împartiti în mod egal între o majorare si o mentinere a ratei în 2022. Aceasta va fi cu siguranta modificat, dar în ce masura este întrebarea cheie.

 

Banca Angliei este de asteptat sa mentina ratele dobânzilor, în special dupa o crestere economica slaba in octombrie si noile restrictii legate de pandemie.

Banca Centrala Europeana va anunta probabil ca programul sau de urgenta Covid-19, de cumparare de obligatiuni, se va încheia în martie.

 

Exista insa si multe necunoscute, în special inflatia si potentiala amenintare a noii variante de coronavirus , care pot aduce surprize majore din partea Bancilor centrale în aceasta saptamana. Nu este exclusa o surpriza  din partea Fed, fapt care ar aduce miscari majore ale tuturor claselor de active si implicit deblocarea pietei crypto.