Banca Centrala a Rusiei a propus interzicerea completa a minarii si tranzactionarii cripto pe teritoriul Rusiei


money 21st January

Oficialii Rusiei, tara care gazduieste aproximativ 10% din activitatile globale de minare a Bitcoin, au declarat ca activele digitale ar putea reprezenta o amenintare pentru sistemul financiar al tarii.


 

O masura a Chinei de anul trecut -- care a instituit o interdictie similara -- a declansat o vanzare masiva, deoarece a fost vazuta ca o miscare de reglementare majora care a afectat o multime de operatiuni miniere si a creat un antagonism fata de criptomonede. 


 

Explicatiile abunda, asa cum este de obicei cazul in piata cripto. Iata un rezumat a ceea ce au avut de spus investitorii si analistii despre miscarea Rusiei si cum ar putea fi afectate preturile cripromonedelor:


 

Scott Freeman, co-fondator si partener la JST Capital, o firma de servicii financiare specializata in active digitale:


 

„Recentul anunt al Bancii Centrale Ruse cu privire la interzicerea minatului Bitcoin a avut un efect mai mic asupra pietei. Credem ca acest fapt reflecta procentul relativ mic de minare care are loc in Rusia si a faptului ca minerii au putut sa se adapteze atat de repede cand China a interzis minatul. In plus, credem ca este deja vizata mai multa intrarea in SUA si in alte locuri unde exista acces la energie mai ieftina si mai curata.”


 

Matthew Sigel, seful cercetarii activelor digitale la VanEck Associates:


 

„Am vazut un exod rapid al minerilor din China si o scadere temporara a cantitatii de energie electrica folosita pentru alimentarea retelei Bitcoin. A fost nevoie de ceva timp pentru ca acea energie sa fie obtinuta din alte tari, in principal din SUA, si ne-am astepta sa se intample acelasi lucru in cazul in care Rusia va reprima participantii la reteaua Bitcoin”, a spus el. „Un element comun pe care l-am observat este ca guvernele cu tendinte autoritare, precum China si Rusia, tind sa se teama de transparenta pe care reteaua Bitcoin o ofera utilizatorilor.”


 

Marcus Sotiriou, analist la GlobalBlock


 

„Aceasta stire este semnificativa, avand in vedere ca volumul de tranzactionare al Rusiei anul trecut a fost de 5 miliarde de dolari si o interdictie va avea un impact puternic asupra acestui lucru. Cu toate acestea, nu consider o problema pe termen lung, deoarece alte tari, care accepta mai mult activele digitale vor beneficia de miscarea Rusiei in cazul in care o interdictie ar fi impusa prin lege. Minerii se vor reloca daca va trebui, iar asta inseamna ca in cele din urma minerii din jurisdictiile primitoare vor profita.”


 

Anastasia Amoroso, strateg sef de investitii la iCapital:


 

„Au avut loc o multime de schimbari in ecosistemul cripto in ultimii doi ani si una dintre ele a fost relocarea minerilor din locuri precum China in locatii mai favorabile precum Statele Unite. Asadar cred ca acesta este o parte din motivul pentru care nu avem o reactie extrem de exagerata a pietei, deoarece o mare parte din aceasta relocare a fost deja facuta in ultimii doi ani”. „Deoarece comunitatea cripto s-a ingrijorat de potentiala adversitate din locuri precum Rusia si China, o multime de operatiuni miniere au fost mutate.”


 

Max Gokhman, director de investitii la AlphaTrAI:


 

„Putin si Xi urmeaza adesea aceleasi miscari politice si ambii sunt ingrijorati de fuga de capital care vine din cripto. Rusia, spre meritul ei, a fost directa in privinta asta”, a spus el. „Uneori vedem aceste situatii in care stirile cripto se filtreaza in mod surprinzator de lent  – poate ca unii cumparatori pe termen lung spera ca propunerea nu va fi implementata, dar mie mi se pare ca acest lucru pare probabil si va impinge BTC mai jos, spre nivelul de 30.000 de dolari, inainte de urmatorul raliu ciclic.”



 

Larisa Yarovaya, profesor de finante la Universitatea din Southampton:

 

„Impactul acestui lucru va fi semnificativ. In primul rand, cel putin, va provoca o reactie imediata a pietei, iar cercetarile noastre recente arata ca astfel de evenimente si anunturi cresc incertitudinea. In al doilea rand, va provoca noi procese de migrare a minerilor”.