Evolutia situatie criptomonedelor in India si cum ar putea influenta pretul Bitcoin


money 20th December

Reserve Bank of India este in favoarea interzicerii totale a criptomonedelor, scrie Economic Times of India. Stirea provine din surse anonime, familiare cu deliberarile bancii.

Oficialii RBI au facut recent o prezentare in fata consiliului de administratie in care au exprimat „preocupari serioase” cu privire la stabilitatea si gestionarea schimburilor crypto.

In plus, banca centrala a evidentiat si dificultatile reglementarii criptomonedelor care nu provin de pe teritoriul tarii.

 

„Criptomonedele reprezinta o preocupare serioasa pentru RBI din punct de vedere macroeconomic si al stabilitatii financiare”, a spus anterior guvernatorul RBI, Shaktikanta Das. „In calitate de banca centrala, avem serioase ingrijorari cu privire la asta si am semnalat acest lucru de multe ori.”

Dar alti membri ai consiliului au vorbit pe aceasta tema cu un alt ton, postuland ca evolutiile in tehnologie si implicatiile pentru lumea tehnologiei merita discutii ample.

 

Proiectul de lege pe care guvernul urmareste sa il creeze, “Criptomoneda si reglementarea monedei digitale oficiale”, ar implica crearea unei monede digitale oficiale, emisa de RBI, care ar urma sa se numeasca CBDC.

Criptomonedele private ar fi apoi interzise, desi vor exista exceptii legate de promovarea tehnologiei de baza a criptomonedelor si a utilizarii acesteia.

Guvernatorul a completat: “principala preocupare vine din punctul de vedere al securitatii cibernetice si al posibilitatii fraudelor digitale, asa ca trebuie sa fim foarte atenti la asta”.

Shaktikanta Das a spus ca riscul de frauda cibernetica a creeat provocari in lansarea cu succes a CBDC. „Cu cativa ani in urma, aveam preocupari majore in legatura cu Rupiile Indiene false. Lucruri similare se pot intampla si atunci cand lansam o moneda digitala a bancii centrale”.

Dar, in ciuda acestui fapt, guvernatorul adjunct al RBI, T Rabi Sankar, a declarat ca s-au inregistrat progrese semnificative in principalele parti ale dezvoltarii CBDC. Dar problemele cu partea de retail au incetinit lucrurile.

 

Informatiile sunt contradictorii si pe alocuri greu de inteles. Practic Banca Centrala a Indiei spune ca ar interzice unele criptomonedele dar va creea una proprie. Cele care vor fi exceptate de la aceast “ban” ar fi cele care ar aduce beneficii tehnologice. Aici, deja situatia poate deveni una arbitrara. Care sunt cele care aduc beneficii tehnologice, care ar fi criteriile si cine decide aceste lucruri?. Aici intervine problema cu analiza fundamentala. La un moment dat informatiile vor fi atat de multe, unele contradictorii, unele fara sens incat nu vom mai intelege nimic si cu cat vom incerca sa intelegem mai mult, cu atat ne vom cufunda in aceste probleme.

 

Vestea buna vine din faptul ca nici nu este nevoie sa intelegem toate aceste lucruri si sa le sortam pe cele adevarate de cele false. Pretul va include aceste evolutii, asa ca singurul lucru care ne ramane de facut este sa interpretam graficul. Intr-un fel sau altul, evolutiile din India vor fi incluse in pretul Bitcoin. Este nevoie sa stim de ce sau cum pentru a putea tranzactiona profitabil? Nu. Sau invers spus, daca stim sigur ca India va interzice unele crypto, asta ne va produce instant profit?. De unde cumparam/vindem?. Ce cumparam sau ce vindem?. Numai graficul ne poate raspunde la aceste intrebari si in nici un caz zvonuri sau declaratii ale oficialiilor unei Banci Centrale.